פרטי התקשרות

פנייתכם חשובה לנו, השאירו פרטי יצירת קשר ואנו נשמח לחזור אליכם

שיקום אורטופדי – כדי שתחזרו לשיגרה במהרה

שיקום אורתופדי
שיקום אורתופדי

שיקום אורטופדי

גוף האדם הינו מכונה מופלאה, מארג משומן היטב של שרירים וגידים, עצמות ומפרקים. אך כמו כל מכונה, ולו המשוכללת ביותר, גם גופנו יכול לסבול מנזק וכאבים, לפעמים ברמה בלתי נסבלת. כאשר יכולת התנועה נפגעת, אם מערכת השלד –  שרירים ניזוקה, אם יש ירידה בטווח תנועה או נדרש הליך כירורגי סבוך וכו', שיקום אורתופדי יכול לחולל פלאים. הוא יכול להפחית כאבים ולהחזיר איברים פגועים לתפקוד. הוא יכול לשפר טווח תנועה ולהשיב את שמחת החיים.

הפנייה אל טיפול שיקומי אורטופדי ניתנת לאחר פציעה אורטופדית או הליך כירורגי אורטופדי, ומטרתה היא לשחזר את תפקודו של האדם שנפגע או נפצע באופן מלא או כמעט מלא. השיקום נדרש במקרה של מטופלים צעירים ומבוגרים כאחד. הטיפול יינתן בחלק מהמקרים במסגרת של אשפוז במחלקת שיקום בבית החולים או במוסד שיקומי, בחלק מהמקרים בביתו של המטופל, ובחלק אחר מהמקרים במתכונת של ביקורים בקליניקה.

לאשפוז במחלקה מספר חסרונות כמו סביבה זרה עם מעט מקורות תמיכה, סכנה לזיהומים וחיידקים עמידים, קושי בשמירה על פרטיות, מיעוט של אנשי צוות המשגיחים על מטופלים רבים ללא יחס אישי וריחוק מהמשפחה והסביבה המוכרת והנוחה. לעומתם, אשפוז בבית הלקוח מסיר את כל החסרונות המוזכרים לעיל ומאפשר למטופל לשהות בסביבה הנעימה והמוכרת לו. ככל שהמצב מאפשר זאת, תמיד נעדיף להעניק את טיפול השיקום האורטופדי בביתו של המטופל, מתוך ידיעה ברורה ששם הוא חש הכי בטוח ובנוח, מה שעשוי להעצים ולזרז את הצלחת הטיפול.

שיקום אורתופדי – איך מתחילים?

כל הליך שיקום אורטופדי מתחיל בכתיבת תכנית מפורטת המתבססת על הכרת המטופל ובדיקה גופנית. צוות השיקום ימנה פיזיותרפיסט, מרפא בעיסוק ומטפלים נוספים – בחלק מהמקרים גם רופא ועובד סוציאלי. תהליך השיקום מתחיל מיד לאחר ההתערבות הכירורגית מתוך מטרה להחזיר את המפרק לתפקוד מקסימלי מהר ככל האפשר. טיפולי השיקום ניתנים תוך שימוש בטכנולוגיה חדישה של לייזר, גלי הלם וציוד ייחודי המיועד באופן ספציפי לשיקום אורטופדי.

מתי כדאי להתחיל בטיפול?

מחקרים קובעים באופן חד משמעי כי טיפולי שיקום אורטופדי משפרים באופן ניכר את תהליכי ההחלמה ואת כושר התפקוד. ככל שהטיפול השיקומי מתחיל מוקדם יותר, כך ניתן יהיה לייעל אותו ולהגיע לתוצאות הטובות ביותר. במקרים של שיקום לאחר ניתוח, טיפולי השיקום ניתנים כבר במהלך האשפוז בבית החולים. לאחר השחרור מבית החולים הטיפולים ניתנים בבית או בקליניקה מתוך מטרה לשמור על רצף טיפולי, ולהקל על חזרה מהירה ככל האפשר לאורח חיים פעיל הכולל פעילויות חברתיות, תחביבים, ספורט וחזרה לעבודה. השאיפה היא להביא להקלה בכאבים, שיפור יכולת התפקוד וקיצור תקופת ההחלמה.

שיתוף פעולה ומחויבות מלאה לטיפול מצד המטופל ובני משפחתו חיוניים להצלחתו. יש להקפיד לבצע את ההנחיות של הצוות המטפל, להגיע אל כל הטיפולים, לתרגל ולהימנע מפעילויות העלולות לפגוע בשיקום. ברוב המקרים תהיה המלצה להימנע בתקופת ההתאוששות מטיפוס במדרגות, לצמצם למינימום סכנת נפילות בבית, ולשוב לפעילות רגילה בצורה הדרגתית בהתאם להמלצות ספציפיות של הצוות המטפל.

מדוע שיקום אורטופדי כה חשוב?

לאחר ניתוח או פציעה מתחילה התמודדות חדשה, עם מגבלות וכאבים לא מוכרים. השיקום מסייע למטופל להסתגל למצב החדש ומנסה להחזיר את המצב לקדמותו עד כמה שאפשר, בצורה מחושבת וזהירה. בנוסף, ללא טיפולי שיקום, הבעיה האורטופדית עלולה לחזור, להחריף או לגרום לפגיעה ביכולת התפקוד של המטופל. פעילות גופנית מותאמת ליכולות הגופניות של המטופל וממוקדת באותם שרירים הדורשים חיזוק לצורך השבת היכולת למערכות עצב-שריר-שלד. חשוב לנציין כי במהלך הטיפול יושם דגש על הקלה והפחתת כאבים, השבת טווחי תנועה, שיפור שיווי המשקל, ריפוי הרקמות ושיפור כושר התפקוד של האזור. השיקום האורטופדי נועד ללמד את הגוף כיצד לחזור לשגרה ולהגיע למקסימום כושר תפקוד.

ברוב המקרים, תהליך השיקום האורטופדי כולל טיפול במספר מישורים במקביל, ומשלב בין היתר, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת וליווי סוציאלי. צוות השיקום יכלול גם רופא מוסמך המתמחה בשיקום ורפואה פיזית, פסיכולוג המטפל בבעיות קוגניטיביות, רגשיות או התנהגותיות, ומומחי שרירים ושלד.

שיקום אורטופדי – פיזיותרפיה

אלמנט מרכזי שאותו ניתן למצוא כמעט בכל שיקום יום אורתופדי באשר הוא, הינו טיפולים מתחום הפיזיותרפיה. ישנו מגוון רחב ביותר של טיפולים מסוג זה, המותאמים היטב לסוג הפציעה או המחלה, גילו של המטופל וכושרו הנוכחי.

המטרה הסופית היא להשיב את יכולת הניידות והתנועה של המטופלים בצורה מדורגת שתואמת את התהליך השיקום. הדבר נעשה באמצעות תרגול שנועד לחזק את השרירים, הפעלת המפרקים ולעיתים שימוש בעזרים שמאפשרים למטופל לשאת את משקל הגוף, לדוגמה: תרגילים שמבוצעים בשכיבה, בישיבה, בעמידה או בהליכה תוך שימוש בעזרים כדוגמת מקלות, הליכונים, מקבילים וכדורים.
באמצעות עזרים משוכללים ניתן לשקם יציבה, הליכה ותנועה כאשר בחלק מבתי החולים ישנן מערכות מתקדמות המשולבות במחשב, רובוטים ואפילו מציאות מדומה. כל זאת, במקביל לכלים כדוגמת שימוש בחימום נקודתי, הידרותרפיה, גלי הלם, טיפול בוואקום ותאי לחץ.

התאמת עזרים אורטופדיים לטובת שיקום יום

ישנם מקרים בהם נדרשת התקנה של פרוטזות לקטועי גפיים או התקנה של מכשור חדשני חדיש אחר, בדרך כלל בהתאמה אישית, לפי מבנה הגוף וסוג הפגיעה. יש לבצע שיקום שיאפשר שימוש מיטבי באיברים המלאכותיים באופן שידמה, לפעמים באופן כמעט מושלם, שימוש באיברים טבעיים. קיימות פרוטזות ותותבות המאפשרות התנהלות חלקה ביותר וגם התחום של שימוש בפתרונות המשולבים עם אלקטרוניקה הולך ומתפתח. הליך השיקום מסייע למטופל בקבלת העזרים והסתגלות פיזית ונפשית לשימוש בהם ובעיקר תינתן למטופל היכולת להכיר מחדש את גופו. במידת הצורך יינתן גם טיפול רגשי תומך, ותהיה מעורבות של עובדים סוציאליים למתן תמיכה רחבה גם להיבטים הפסיכולוגיים.

פגיעה זמנית או קבועה בחופש התנועה וכושר התפקוד עקב פציעה אורטופדית כרוכה בהתמודדות לא פשוטה. הליך שיקום אורטופדי מעניק למטופל ולבני משפחתי טיפול תמיכה המסייעים להם להסתגל לחזרה לשגרה חדשה.

Facebook