מהי תשישות נפש?
למרות הדימיון בשם ב"תשישות נפש" הכוונה אינה למחלת נפש אלא להגדרה כללית לבעיות בתפקוד המח המתרחשות כחלק מהתהליך הטבעי של ההזדקנות או בשל מחלות כמו דמנציה ואלצהיימר. קשישים תשושי נפש לעיתים מתפקדים בצורה תקינה מבחינה פיזית, אך זקוקים להשגחה צמודה במשך מרבית היום, מכיוון שהם עשויים להתקשות בביצוע פעולות יומיומיות, או לפגוע בעצמם בטעות במהלך ניסין לבצע פעולה בסיסית כמו פתיחה של המקרר, ישיבה או אפילו אכילה.
כיצד מזהים ירידה בתפקוד הקוגניטיבי בקרב קשישים?
את השלבים הראשונים של הופעת תשישות נפש, או "שטיון" יכולים לזהות בתחילה בני משפחה וחברים קרובים, המבחינים בשינויים קל של התנהגות הקשיש. לעיתים מדובר בשכחה של פרטים חשובים כמו קרוב משפחה שנפטר אותו הם מעונינים לבקר בביתו, או חוסר יכולת לזהות את פניו של אדם קרוב. בשלבים המתקדמים של השיטיון עשויה להופיע התנהגות חריגה כמו ניסיון לאכול פיסת אדמה מעציץ, או פיסת נייר טואלט. גם בכי או צחוק מוגזמים, פראנויה, הזיות או מחשבות אובדניות עשויות להיות חלק מתסמיני הירידה במצב הקוגניטיבי.
כיצד מומלץ לטפל בתשושי נפש
לירידה בתפקוד הקוגניטיבי אין טיפול, ולמעשה מדובר בהתדרדרות הדרגתית. הפתרון הטוב ביותר הוא איתור מוסד מתאים או בית אבות לתשושי נפש, בו מועסק צוות מטפל בעל ניסיון בטיפול בקשישים שמצבם הקוגניטיבי מתדרדר. פעמים רבות הקשיש אינו מודע להתדרדרות מצבו, ונוקט ברציונליזציה והסברים להתנהגות החריגה. כאשר הוא מטופל במוסד מתאים כמו בית אבות לתשושי נפש המרכז את השירותים הרפואיים, החברתיים והסיעודיים להם הוא זקוק, בנוסף למניעת יציאה ללא מלווה משטח בית האבות, הוא יכול לתפקד טוב יותר בסביבה המוגנת, ולהעביר את ימיו בפעילויות המתאימות למצבו הפיזי והנפשי בכל זמן נתון.
לסיכום, בכל מקרה של ירידה בתפקוד המנטלי מומלץ לבחון את האפשרות להעביר את הקשיש לבית אבות לתשושי נפש, על מנת לאפשר לו לחיות בסביבה מוגנת המתאימה לצרכיו.